24 Mayıs 2011 Salı

Samuel Gridley Howe

 Samuel Gridley Howe 10 Kasım 1801 tarihinde Boston'da doğdu. Brown’da eğitimini tamamladıktan sonra, 1824 yılında Harvard'dan tıp diplomasını aldı. O da Türklere karşı Kurtuluş Savaşı katılmak için Yunanistan'a doğru yola çıktı. Orada asker ve cerrah  olarak hizmet verdi. Amerikan yardım sevkiyatlarına ve Rum çabalarına yardımcı olmak için 6yıl Yunanistan’da kaldı.

Samuel Gridley Howe (1801-1876), ABD'li hekim ve reformcu ve militan bir kölelik karşıtı kör eğitiminde öncü oldu. Samuel Gridley Howe 10 Kasım 1801 tarihinde Boston'da doğdu. Brown’da eğitimini tamamladıktan sonra, 1824 yılında Harvard'dan tıp diplomasını aldı. O da Türklere karşı Kurtuluş Savaşı katılmak için Yunanistan'a doğru yola çıktı. Orada asker ve cerrah  olarak hizmet verdi. Amerikan yardım sevkiyatlarına ve Rum çabalarına yardımcı olmak için 6yıl Yunanistan’da kaldı.
  Howe Yunan Devrimi (1828) Tarihsel taslağı yayınlandı. o 1831 yılında tekrar  eve döndüğünde kör eğitiminin tıp tekniklerini öğrenmek için Paris Prusya ve Polonya’da bulundu. 1832 yılında Boston Körler Perkins Okulu kurmuş ve bu okulun  önde gelen uzman kurucularından biri olmuştur. 1843 yılında eşi Julia Ward ile Özgür Toprak Parti ve Anti-Kölelik Derneğine, 1851-1853 arasında ise İlgası Gazete Topluluğu üyesi olmuslardır. Howe 1849 yılında Ahmak Çocuk ve Gençlik Massachusetts Okulunu kurdu. sağır kör ve zihin engellilerin eğitimine daha fazla yardım sağlamak için 1865 yılında Howe, Massachusetts Devlet Vakıflar Kurulu Kongresi'nde   dokuz yıl yönetim kurulu başkanı oldu. 8 yaşındaki kör, sağır-dilsiz bir kız ile yaptığı çalışmalarla tanınıyor.
 O körlerin acımadan ziyade güven ile tedavi edilmesi gerektiğini öğretti. O kör hastalar için basit cihazların yerine gelişmiş, yeni ve yükseltilmiş harflerle yazdırmanın kolay yollarını aramış Howe gramer,  imla ve coğrafya üzerinde kendisi kitaplar yazmıştır. Kurumun çalışmaları üzerine yaptığı yıllık raporlar diğer devletleri etkiledi. Howe 9 Ocak 1876 tarihinde öldü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder